Ce este Rezerva Succesorală?
Cabinet Avocat Vasiliu Andrei vă prezintă tot ce trebuie să cunoașteți despre rezerva succesorala!
Ce este și de ce este importantă?
Rezerva succesorală este un concept cheie în dreptul succesiunilor, având rolul de a proteja moștenitorii apropiați ai unei persoane decedate (defunct) împotriva excluderii totale din moștenire. În România, acest mecanism juridic asigură un drept minim la moștenire pentru anumite categorii de persoane, indiferent de dispozițiile testamentare ale defunctului. În acest articol vom explica pe înțelesul tuturor ce este rezerva succesorală, cine are dreptul la ea și cum funcționează în practică.
Ce este rezerva succesorală?
Rezerva succesorală reprezintă o parte din moștenire care este protejată de lege pentru anumite persoane apropiate defunctului, chiar dacă acesta a lăsat un testament sau orice fel de act prin care îi dezmoștenește direct sau tacit pe aceștia. Prin intermediul rezervei succesorale, se asigură că o parte din patrimoniul defunctului va ajunge, în mod obligatoriu, la acești moștenitori rezervatari. Acest concept este reglementat de Codul civil, care stabilește cine sunt moștenitorii rezervatari și ce parte din moștenire le este rezervată.
Cine sunt moștenitorii rezervatari?
În România, legea prevede că doar anumite categorii de moștenitori au dreptul la rezerva succesorală. Aceștia sunt:
- Descendenții defunctului (copiii, nepoții etc.);
- Soțul supraviețuitor;
- Ascendenții privilegiați (părinții defunctului, în lipsa descendenților).
Aceste persoane au dreptul de a primi o cotă din moștenire chiar și în situația în care defunctul a lăsat un testament sau alt act care, la prima vedere, i-ar exclude din împărțirea averii. Rezerva succesorală asigură astfel o protecție minimă pentru acești moștenitori, care sunt considerați cei mai apropiați membri ai familiei defunctului.
Cum se calculează rezerva succesorală?
Rezerva succesorală se stabilește în funcție de cota-parte a moștenitorilor rezervatari din masa succesorală (totalitatea bunurilor rămase după deces). Moștenitorii rezervatari au dreptul la o rezervă de 1/2 (Jumătate) din partea care li s-ar cuveni în lipsa testamentului.
Exemplu de calcul al rezervei succesorale
Să presupunem că o persoană decedată lasă în urmă un copil și a făcut un testament prin care a dorit să lase întreaga avere unei terțe persoane. În acest caz, copilul are dreptul la o rezervă de 1/2 din partea sa legală (Jumătate din cât ar fi primit dacă nu era dezmoștenit). Astfel, dacă moștenirea valorează 100.000 de lei, copilul va avea dreptul la o parte de 50.000 de lei din această sumă, conform cotelor prevăzute de lege.
Cum funcționează în practică rezerva succesorală?
În practică, dacă o persoană decedată a întocmit anterior un testament sau alt act prin care îi exclude pe moștenitorii rezervatari, aceștia au dreptul de a solicita reducțiunea testamentului. Reducțiunea este o acțiune prin care moștenitorii rezervatari cer reducerea liberalităților (donațiilor sau legatelor) făcute de defunct astfel încât să-și primească partea de rezervă. Instanța va ajusta, astfel, testamentul pentru a respecta drepturile minime la moștenire ale rezervatarilor.
Rezerva succesorală trebuie cerută de către moștenitorul rezervatar, aceasta nu se atribuie de drept. Succesibilul trebuie să fi acceptat moștenirea defunctului în termenul de un an prevăzut de Codul Civil.
Avocat Paul Iancu