Dreptul funciar, retrocedări, exproprieri

Dreptul de proprietate este, așa cum apare reglementat în legea fundamentală a țării, Constituția cât și în Codul civil, un drept exclusiv, inalienabil si indivizibil, nimeni neputând fi lipsit de acest drept.

Trebuie cunoscut faptul că, vechii proprietari ce au fost deposedați de imobilele deținute de către aceștia în timpul regimului comunist fără a avea un just titlu, au dreptul în continuare la restituirea proprietăților avute ( în cazul în care acestea mai există) sau au dreptul la a primi despăgubiri pentru respectivele bunuri. Dreptul de proprietate nu piere! "Imobilele nu pot fi pierdute sau furate, nici nu pot fi luate cu sine…" – Franklin D. Roosevelt. Totodată este foarte important de reținut faptul că, în lipsa unei hotărâri judecătorești valabile, titlul de proprietate nu poate fi anulat sau considerat nul în temeiul unei legi speciale.

Cu o vastă experiență în dreptul proprietății, revendicări și exproprieri, dna. Av. Cătălina Morenciu poate să vă obțină soluționarea dosarelor administrative înregistrate la autoritățile locale sau la ANRP în cel mai scurt și eficace mod.

Domeniile de practică implică spețe privind:

  • Legea nr. 18/1991—Legea fondului funciar;
  • Legea nr. 16/1994—a arendării;
  • Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publica şi regimul juridic al acesteia;
  • Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere;
  • Legea nr. 10/2001—privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv;
  • Legea nr. 247/2005—privind reforma în domeniile proprietății şi justiției;
  • Legea Nr.165 din 16.05.2013 – privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România și modificările aferente.

Click here and start typing. Ad minima veniam quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam nisi.